Американські банки хочуть брати комісію за депозити

Найбільші банки США залякують, що будуть брати комісію за відкриття депозитних рахунків.

Про повідомляє газета The Financial Times з посиланням на анонімних представників двох з п'яти найбільших банків США.

Плата за користування депозитними рахунками буде введена в тому випадку, якщо Федеральна резервна система США знизить процентну ставку по банківським резервам, яка зараз становить 0,25 відсотка.

Видання зазначає, що надм'яка монетарна політика ФРС зробила депозитні рахунки дорогими для обслуговування банками, так як кредитні установи зобов'язані відраховувати внески в систему страхування, а облікова ставка не дозволяє отримувати достатнього прибутку.

Співрозмовники The Financial Times попередили, що у відсутності попиту на фінансування з боку малого бізнесу вони будуть змушені вдаватися до більш ризикованих вкладів для отримання прибутку, що, в свою чергу, може загрожувати стабільності всієї кредитної системи.

У жовтні на засіданні Комітету з операцій на відкритому ринку ФРС обговорювала можливість зниження процентної ставки по банківським резервам. З точки зору глав Федеральних резервних банків, подібна міра може стимулювати економіку, оскільки банкам буде вигідніше видавати більше кредитів, ніж зберігати кошти в ФРС.

В останні роки ФРС проводить політику «кількісного пом'якшення» , яка поряд з низькою обліковою ставкою полягає в щомісячний викуп цінних паперів на 85 мільярдів доларів для стимуляції економіки.