Азаров випрошує $250 за російський газ в обмін на керування українською трубою

Україна хоче домогтися від "Газпрому " ціни в $ 250-260 за тис. кубометрів в обмін на створення газотранспортного консорціуму в тристоронньому форматі

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як повідомило джерело видання в міністерстві, переговори поновилися на тлі відмови України від підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом.

"Зараз наша позиція - це зниження ціни до $ 250-260 за тис. кубометрів і гарантії завантаження газотранспортної системи в обсязі не менше 90 млрд кубометрів на рік" , - пояснив співрозмовник газети. За його словами, Україна також готова створити консорціум з Росією на базі української ГТС.

Росія пообіцяла Україні відновити переговори щодо перегляду газового контракту 2009 року, заявив учора в ефірі каналу ICTV прем'єр-міністр Микола Азаров.

"Ми протягом цього часу переконували РФ піти на перегляд контракту. Зараз така обіцянка за великим рахунком є, і ми сподіваємося, що реалізуємо її в ході переговорів" , - повідомив він він.

"Один консорціум навряд чи когось вже зацікавить. Співпраця повинна проходити в більш широкому форматі, пропозиції української сторони мають бути пакетними. Мова може йти про консорціум, участі у спільних проектах з видобутку газу і допуск "Газпрому" до кінцевих споживачів палива", - повідомило джерело видання, знайоме з позицією російської сорони.