Договір з Іраном: США тріумфують, Ізраїль – незадоволений

Держсекретар США Джон Керрі заявив, що домовленість з Іраном щодо його ядерної програми, досягнута у ніч з суботи на неділю, зробить Близький Схід безпечнішим регіоном. Тим часом, прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху раніше назвав угоду між Іраном і

Раніше Іран і "шістка " досягли на переговорах в Женеві історичної угоди щодо ядерної програми Тегерана. Барак Обама назвав досягнуті домовленості першим, але важливим кроком, який відкриває шлях до подальших переговорів по всьому комплексу питань, що хвилюють світове співтовариство. "Дипломатія проклала шлях до більш безпечного світу", - проголосив він.

За словами Обами, Іран погодився відмовитися від розміщення нових центрифуг для збагачення урану, допустити на свої ядерні об'єкти міжнародних інспекторів і заморозити будівництво важководного ядерного реактора, технічно здатного виробляти збройовий плутоній, повідомляє ВВС.

Взамін Ісламська Республіка отримає часткове пом'якшення економічних санкцій на загальну суму 7 млрд. доларів. За повідомленнями ЗМІ, мова йде насамперед про розморожування іранських зарубіжних активів.

Однак, якщо протягом півроку світова спільнота не побачить виконання обіцяного, санкції будуть відновлені в повному обсязі, попередив президент США .

Президент Ірану Хасан Роухані, виступаючи на іранському телебаченні, привітав угоду в Женеві. За його словами, досягнута домовленість, якою визнано " ядерне" право Ірану, і діяльність зі збагачення урану буде продовжена. При цьому Роухані знову підкреслив, що Іран не має наміру володіти ядерною зброєю. Повідомляється, що угода підтримав і верховний лідер Ірану аятолла Хаменеї.

На даний момент угоду засудив тільки Ізраїль. Як заявив, виступаючи перед кабінетом міністрів, ізраїльський прем'єр Біньямін Нетаньяху, підписання угоди являє собою " історичну помилку ", і його країна залишає за собою право захищати свої інтереси.

"Сьогодні небезпека в світі ще більше зросла, оскільки найнебезпечніший у світі режим зробив значний крок до володіння найнебезпечнішим зброєю в світі", - підкреслив Нетаньяху.

"Ізраїль не може приєднатися до світового тріумфу, заснованому на обмані і самообманом ", - йдеться в заяві міністра у справах розвідки, стратегічного планування та міжнародних відносин Юваля Штайніца, що відповідає у кабінеті за питання, пов'язані з іранською ядерною проблемою.

"Це погана угода, що утрудняє пошуки прийнятного рішення в майбутньому. Подібно провальній угоді з Північною Кореєю, нинішні домовленості можуть фактично наблизити Іран до набуття [ядерної] бомби ", - вважає Штайніц.