Опозиція знову вимагає від Росії $150 млрд. боргів Ощадбанку СРСР

Фракція «Батьківщина» пропонує Кабінету міністрів відновити переговори з Росією щодо відшкодування українському населенню коштів за зобов'язаннями Ощадбанку СРСР

Відповідний проект постанови був внесений у Верховну Раду минулого тижня народними депутатами Арсенієм Яценюком, Іриною Луценко і Павлом Петренко, пише в сьогоднішньому номері газета “Капитал”. 

Опозиціонери пропонують вимагати від Росії повернення громадянам України реальної вартості заощаджень в розмірі 84,3 млрд. рублів, що в доларовому еквіраленті згідно з курсом на 1 січня 1991 року становить $150 млрд. 

У пояснювальній записці до постанови зазначається, що сума в 84,3 млрд. рублів відповідає залишку вкладів населення України на початок 1991 року, акумульованих протягом 1922-1990 років. 

«За даними керівництва Ощадбанку СРСР, з цих коштів Державному банку СРСР було передано 82,9 млрд. рублів, Міністерству фінансів СРСР - 1,4 млрд рублів. У результаті, перший операційний робочий в Україні почали з нульового залишку на рахунку”, - зазначено в пояснювальній записці. 

Тобто, за словами Петренка, одного із авторів проекту, всі заощадження українців просто передали Росії, а зобов'язання по виплаті цих боргів залишилися Україні. 

На думку експертів, Україні буде достить складно довести ґрунтовність таких вимог, оскільки ще в 1992 році був підписаний договір з Росією, згідно з яким Україна фактично брала на себе компенсації вкладникам. 

Нагадаємо, депутати починають готувати законопроекти про стягнення з Росії компенсацій вкладникам Ощадбанку СРСР ще з середини 90-х років, останній з документів підгтував В'ячеслав Кириленко в 2012 році, проте документ був відхилений Верховною Радою.