Путін позбавить Україну газового транзиту після 2020 року

У разі побудови “Підвенного потоку” Україна може втратити близько 30 млрд кубометрів транзиту газу

Про це “Еспресо.TV” повідомив директор з енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко.

“За нашими розрахунками обсяг транспортування газу через територію України становитиме близько 70-80 млрд кубометрів до 2020 року. Якщо буде побудований Південний потік, то це буде близько 40-50 млрд”, - вважає експерт.

Слід відзначити, що з початку поточного року через територію України транзит склав 72 млрд кубометрів, а споживання газу в Україні склало  34,7 млрд кубометрів.

На думку Омельченка, найбільше Газпром залежить від попиту в Європі на російський газ.

На думку експерта незважаючи на поновлення розмов про консорціуму з управління українською газотранспортною системою, Росія не відмовиться від "Південного потоку".

“Це потрібно, щоб заманити українську сторону і схилити до газового консорціуму. Але це не означає, що Росія відмовиться від будівництва Південного потоку”, - говорить експерт.

Нагадаємо, сьогодні повідомлялося, що Україна хоче домогтися від "Газпрому" ціни в $ 250-260 за тис. Кубометрів і гарантії завантаження газотранспортної системи в обсязі не менше 90 млрд кубометрів на рік в обмін на створення газотранспортного консорціуму в тристоронньому форматі.

Також вчора, за повідомленням “Газпрому”, у Сербії почалося будівництво сухопутної ділянки газопроводу "Південний потік", який повинен дозволити поставляти російський газ в Європу в обхід української території.