Путін ламає сподівання Азарова на збільшення транзиту газу через Україну

У Сербії почалося будівництво сухопутної ділянки газопроводу "Південний потік", який повинен дозволити поставляти російський газ в Європу в обхід української території.

Про це повідомляє ІТАР-ТАСС.

У Белграді організували спеціальну святкову церемонію присвячену початку будівництва, на якій були присутні міністр енергетики Російської Федерації Олександр Новак, голова правління ВАТ "Газпром" Олексій Міллер, президент Сербії Томіслав Ніколіч та прем'єр- міністр Сербії Івіца Дачич.
"Газпром" реалізує проект будівництва "Південного потоку", трубопровід якого перетинає акваторію Чорного моря в країни Південної і Центральної Європи щоб скоротити, а в перспективі відмовитись від транзиту газу через Україну.

Формально росіяни обгрунтовують необхідність будівництва необхідністю знизити залежність від країн-транзитерів.

Для реалізації сухопутної частини проекту "Газпром" підписав міжурядові угоди з Болгарією, Сербією, Угорщиною, Грецією, Словенією, Хорватією і Австрією.

Україна як член європейського Енергетичного товариства неодноразово заявляла, що цей проект шкодить її національним інтересам проте безрезультатно.

Після появи розпорядження Кабінету міністрів про призупинення євроінтеграції Микола Азаров заявив, що сподівається на поновлення переговорів про зниження ціни на газ, а також про гарантії забезпечення транзиту російського газу через Україну на рівні 90 млрд кубічних метрів на рік.

Проте дії росіян свідчать, що вони будуть будувати обхідні газопроводи і скорочувати транзит газу через Україну.