Влада заганяє “Енергоатом” у боргову яму

ДП НАЕК "Енергоатом" уклало угоду з "Amsterdam Trade Bank N. V." на відкриття відновлювальної кредитної лінії у розмірі $50 млн.

Про це повідомляють "Наші гроші".

Позику беруть строком на два роки під 8,5% річних, його обслуговування коштуватиме $8,50 млн. Цільове призначення кредиту не повідомляється.

"Amsterdam Trade Bank N. V." є дочірнім банком російського "Альфа-банку".

Окрім нідерландського банку на тендер прийшов лише державний "Ощадбанк", який пропонував кредит під 13% річних.

З початку 2013 р. ДП "НАЕК "Енергоатом" за результатами уклало угоди на отримання кредитів в різних валютах на загальну суму близько 3,2 млрд грн.

На даний момент "Енергоатом" проводить ще п’ять тендерів на отримання кредитів на загальну суму 1,1 млрд грн.

При цьому цільове призначення позик в жодному з тендерів не повідомляється.

При цьому Верховна Рада дозволила виділити з Державного бюджету 1,3 млрд грн субвенцій для погашення різниці в тарифах на тепло- та водопостачання, водовідведення за рахунок чистого прибутку НАЕК "Енергоатом".

Відзначимо, що 2011 рік "Енергоатом" закінчив із чистим прибутком  2,38 млрд грн, 2012 рік – зі збитками 2,729 млрд грн, а 9 місяців 2013 року- зі збитками в 4,652 млрд грн.

Нагадаємо, що Міжнародний валютний фонд вимагає від України  підвищити тарифи на газ для населення, щоб збалансувати бюджет Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України».

Бідним пропонують надавати адресну допомогу.

Натомість, українська влада категорично відмовляється підвищувати тарифи під тим приводом, що захищає інтереси пересічних українців.