Біженцю, чий острів зникає під водою, відмовили у притулку

Суд у Новій Зеландії відмовив у наданні статусу біженця громадянину тихоокеанської держави Кірібаті, котрий просив про притулок на підставі того, що його країні загрожують кліматичні зміни.

Адвокати Іоане Теітіоти стверджували, що чоловіка не можна депортувати, не зважаючи на протерміновану робочу візу, оскільки зростання рівня моря на островах Кірібаті загрожує безпеці його сім'ї.

Високий суд Нової Зеландії визнав, що Кірібаті дійсно постраждав від кліматичних змін, проте вказав, що ця проблема не відповідає міжнародним критеріям надання притулку.

Крім того, за словами судді, Теітіота не страждає від переслідувань на батьківщині, оскільки в аналогічному становищі знаходяться всі інші жителі країни.

Раніше адвокат чоловіка заявляв, що "обставини, які уряд Кірібаті не в силах змінити, зробили його жертвою пасивного переслідування".

Більшість островів Кірібаті - атолів - знаходяться під загрозою затоплення через підвищення рівня моря.

Нагадаємо, що в ході конференції ООН з кліматичних змін у Варшаві міністр енергетики Британії Ед Дейві заявив, що не вважає ні справедливим, ні розумним змушувати розвинені країни компенсувати збиток, який зазнали країни, що розвиваються, нібито через зміни клімату.