Левада-центр: Росіянам подобаються репресії

Більшість громадян Росії позитивно відгукуються про нещодавно прийняті репресивні закони

Такими є результати опитування, проведеного соціологами Левада-центру. Закон про заборону пропаганди "нетрадиційної сексуальної орієнтації" схвалюють 68 відсотків опитаних, проти висловилися лише 7. Прихильників закону про захист почуттів віруючих 55 відсотків, противників - 9. " Антипіратський " закон схвалюють 44 відсотки, проти - 18. Нарешті, закон про більш суворе регламентування мітингів схвалює 33 відсотка, проти - 24  - повідомляють «Ведомости» .

Москвичі ставляться до заборон більш критично. За закон про мітинги висловилися 21 відсоток москвичів, проти - 48 . Однак 40 відсотків підтримали закон про захист почуттів віруючих.

На жаль, соціологи не визначили ставлення росіян до закону про заборону всиновлення дітей іноземцями (відомого серед правозахисників як «закон Ірода»).

27 відсотків опитаних вважають, що репресивні закони служать стабілізації суспільно-політичної ситуації. 18 відсотків припускають, що вони прийняті для профілактики порушень порядку. 13 відсотків бачать в цьому обмеження діяльності опозиції та залякування незгодних. Нарешті, 11 відсотків вважає, що закони приймаються для відволікання населення від реальних проблем.

В якості ініціаторів жорстких заходів 29 відсотків респондентів назвали депутатів Держдуми, 28 - адміністрацію президента, 22 - правоохоронні органи.

На думку заступника директора Левада-центру Олексія Гражданкіна, основна частина населення консервативна і підтримує репресивні заходи.

За даними жовтневого дослідження Левада-центру, число росіян, які вважають себе патріотами, з жовтня 2000 року знизилося з 77 до 69 відсотків. У той же час частка громадян, які не вважають себе патріотами, зросла з 16 до 19 відсотків.