Міненерго: навіть з "Південним потоком" через Україну будуть качати 95 млрд кубів російського газу

В Міненерго вважають, що навіть з Південним потоком завдяки консорціуму будуть і надалі прокачувати до 95 млрд кубометрів російського газу через України

Про це пише "Комерсант-Україна".

"Навіть якщо буде побудований South Stream, у разі створення газотранспортного консорціуму ми можемо домогтися гарантій прокачування до 95 млрд кубометрів газу через територію з урахуванням того, що зростання продажів будуть відбуватися не в Південній і Центральній Європі, куди ведуть наші газопроводи", - повідомив виданню співрозмовник у відомстві.

Але на думку Валерія Нестерова з Sberbank Investment Research, новий газопровід (Південний потік) майже повністю буде завантажений за рахунок обсягів газу, які зараз йдуть по українській трубі, оскільки обсяг зростання споживання газу в Південній Європі виявився не таким істотним, як очікувалося спочатку. А те зростання, яке існує, фактично буде покрите за рахунок поставок азербайджанського палива по TANAP в обсязі 10 млрд кубометрів і поставок зрідженого газу через термінал на острові Крк в Хорватії.

Нагадаємо, 24 листопада У Сербії почалося будівництво сухопутної ділянки газопроводу "Південний потік", який повинен дозволити поставляти російський газ в Європу в обхід української території.

Також повідомлялося, що Микола Азаров хоче домогтися від "Газпрому " ціни в $ 250-260 за тис. кубометрів в обмін на створення газотранспортного консорціуму в тристоронньому форматі і планує перекачувати не менше 90 млрд кубометрів на рік.

Але пізніше речник "Газпрому" Купріянов сказав, що нічого не знає про обіцянки, дані уряду України, і порадив за відповіддю на це питання звернутися до самого Азарова.

Як повідомив “Еспресо.TV” директор з енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко, у разі побудови “Підвенного потоку” Україна може втратити близько 30 млрд кубометрів транзиту газу. “За нашими розрахунками обсяг транспортування газу через територію України становитиме близько 70-80 млрд кубометрів до 2020 року. Якщо буде побудований Південний потік, то це буде близько 40-50 млрд”, - вважає експерт.