Прем'єр Польші: ЄС відмовляється торгуватися з Росією за Україну

ЄС не буде торгуватися з Росією, хто дасть більше коштів Україні, аби вона обрала той чи інший напрямок інтеграції

Про це заявив прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск, повідомляє “УНІАН”.

"Якщо українські лідери думали, що організують необмежені торги: хто дасть більше фінансової допомоги, то можуть почуватися розчарованими, бо Європа - це стратегічна довгострокова інвестиція. Тому не виключаю, що деякі пропозиції з боку Путіна та з боку Росії можуть для України в короткостроковій перспективі бути дуже цікавими", - сказав Туск. 

Він відзначив, що його країна "не купить за готівку" євроінтеграцію України, і наголосив, що майбутнє приєднання українців до європейської спільноти залежатиме від самих громадян. 
"Це не є питання, чи Брюссель буде чинити більший тиск і створювати атмосферу шантажу на противагу Москви. Не на цьому базується цей процес. Найбільшим козирем Європи у цих розмовах є громадяни України. Якщо вони будуть хотіти, то рано чи пізно це станеться", - сказав він. 

Крім того, Туск відзначив, що російська влада має значно більше можливостей впливу на ситуацію в Україні, ніж Євросоюз. "Нічого дивного, що Росія тут має більші інструменти, ніж ЄС. Україна залежна від російського газу, а не з боку Європи", - сказав він.

Нагадаємо, 21 листопада уряд Миколи Азарова прийняв рішення призупинити підготовку до підписання угоди про асоціацію з ЄС, яке мало відбутись під час саміту у Вільнюсі 28-29 листопада. Сьогодні прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що таке рішення уряд прийняв через тиск Росії, яка загрожувала закрити для України свій ринок, а ЄС не запропонував відповідної компенсації.

В свою чергу, комісар ЄС Штефан Фюле спростував заяви Азарова про відсутність домовиленостей про компенсації. За словами комісара до відповідних європейських органів не поступали пропозиції Київа щодо облегшення торгівельного режиму для підприємств, які можуть постраждати від російської блокади у випадку підписання угоди про асоціацію.