"Репортери без кордонів": Янукович має відповісти в Вільнюсі за утиски свободи слова

Міжнародна правозахисна організація "Репортери без кордонів" закликає Європейський Союз виступити на захист критично налаштованих журналістів

Про це йдеться в заяві організації, яке публікує на своєму сайті "Німецька хвиля".

"Репортери без кордонів" вимагають включити до порядку денного майбутнього у Вільнюсі саміту "Східного партнерства" питання про недостатнє забезпечення свободи преси в Україні.

Як зазначено в заяві, це питання потрібно включити до порядку денного, незважаючи на призупинення процесу підготовки до укладення угоди про асоціацію між ЄС і Україною.

"Репортери без кордонів" нагадують, що після приходу Віктора Януковича на пост президента Україні ситуація у сфері ЗМІ суттєво погіршилася: у списку держав, які гарантують свободу преси, Україна перемістилася з 89 місця в 2011 році на 126 місце в 2013 році. Кількість нападів на журналістів в минулому році в порівнянні з попереднім майже зросла майже втричі: з 30 до 80 випадків.

Нагадаємо, 21 листопада уряд Миколи Азарова прийняв рішення призупинити підготовку до підписання угоди про асоціацію з ЄС, яке мало відбутись під час саміту у Вільнюсі 28-29 листопада. В той же день на Майдан Незалежності вийшли обурені люди. 24 листопада на мітинг на підтримку євроінтеграції вийшло близько 100 тис. громадян. Вчора з'ясувалося, що Янукович таки поъде до Выльнюса.