Росія і США ділять Кіпр

Намір Росії використовувати авіабазу на Кіпрі призвів до жорсткого конфлікту інтересів Вашингтона і Москви

Уряд острівної держави, вимушений шукати рішення, котре влаштувало би обидві сторони, виявився між двох вогнів, оскільки будь-який варіант може створити проблеми у відносинах з Росією чи США .

За даними сайту SigmaLive, відправною точкою конфлікту стало прохання уряду РФ до оборонного відомства Кіпру про оренду авіабази. У відповідь кіпрська влада заявили, що може погодитися на використання військових об'єктів, але запит про оренду авіабази буде складно задовольнити.

Американці, отримавши інформацію про російський запит, дали зрозуміти уряду Кіпру, що категорично не згодні. Коли ж уряд Кіпру нагадав США, що Росія надає постійну допомогу острову в області безпеки і фінансовій сфері, у Вашингтоні нагадали у відповідь, що "Кіпр також знаходиться під впливом США".

Дотримати баланс між інтересами двох держав буде непросто, оскільки, прийнявши рішення на користь тієї чи іншої з них, Кіпр ризикує залишитися без політичної та економічної підтримки.

У червні повідомлялося, що Москва і Нікосія готують угоду про використання Росією авіабази "Андреас Папандреу" в Пафосі . Про це стало відомо за підсумками візиту глави МЗС Іоанніса Касулідіса в Санкт -Петербург і переговорів з російським колегою Сергієм Лавровим. Раніше влада острова дозволили Росії розміщувати військові кораблі для дозаправки в порту Лімассола .

Росія в даний час має в Середземномор'ї лише один пункт матеріально-технічного постачання ВМФ – в сирійському порту Тартус. Останнім часом Москва заявляла, що російський флот перебуватиме в Середземному морі на постійній основі.