Самусь: Польща єдина у Східній Європі реально модернізує армію з огляду на загрозу від Росії

Оборонний бюджет Польщі зростає, а її армія зазнає широкомасштабної модернізації

Про це Еспресо.TV сказав експерт Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Михайло Самусь, коментуючи купівлю Польщею нової партії німецьких танків.

На думку експерта, 120 танків Leopard – разом із 128 закупленими раніше, - дозволять Польщі укомплектувати достатньо потужні бронетанкові сили.

„Структура армії формується за логікою виконання завдань - наприклад, відображення загрози рівня локального конфлікту. Якраз десь 2 танкових бригади для цього і треба. Але, звичайно, поляки відкрито говорять, що вони - на передньому краю оборони НАТО і тому мають бути готові до відбиття загрози з боку Росії”, - переконаний експерт.

Як повідомлялося, Польща продовжує процес отримання основних бойових танків з Німеччини – Leopard 1A4 і Leopard 2A5 відповідно до угоди, підписаної міністрами оборони обох країн.

Угода передбачає продаж Польщі 105 Leopard 2A5s, 14 - 1A4s, 200 інших броньованих машин - таких, як автомобілі - евакуатори та вантажівки спеціального призначення.

Доставка танків та інших транспортних засобів розпочнеться наступного року. Вартість контракту становить $244 млн.

Міністр оборони Німеччини Томас де Мезьєр, виступаючи на підписанні контракту в Польщі, зазначив, що танки Leopard були розроблені під час холодної війни як захист проти сил Радянського Союзу і Варшавського договору, в якому Польща була членом. "І тепер ці танки служать нашій спільній праці і зв’язкам в НАТО", сказав він.

Додаткові деталі контракту не розголошуються.