США шантажують Афганістан повним виведенням військ

США погрожують Афганістану повним виводом військ у 2014 році, якщо не буде підписана угода між країнами, яка дасть імунітет американським військовим від афганського законодавства

Відповідну заяву 25 листопада зробила радник президента США з національної безпеки Сьюзан Райс у розмові з президентом Афганістану Хамідом Карзаєм під час зустрічі у Кабулі, повідомляє Lenta.ru 

Райс пояснила, що затримка з підписанням договору позбавляє ситуацію "тієї ясності, яка необхідна США і НАТО для планування військової присутності в Афганістані після 2014 року". Вона нагадала, що метою угоди є забезпечення гарантій американським військам на захист закону під час перебування в країні після виведення основного контингенту.

Заява Райс прозвучала на тлі нових умов, висунутих Карзаєм в ході переговорів. Зокрема, президент Афганістану зажадав від США припинити військові операції в будинках простих громадян і повернути в країну афганців, які утримуються у в'язниці Гуантанамо. 

Крім того, Карзай заявив, що угоду варто підписати лише після президентських виборів, які відбудуться в Афганістані у квітні 2014 року.

Про те, що сторони затвердили текст двосторонньої угоди, стало відомо 20 листопада. Підписання мало відбутися після затвердження на раді афганських племінних старійшин Лойя джирга. Як повідомляють ЗМІ, старійшини не тільки схвалили договір, але і зажадали, щоб Карзай підписав його якомога швидше.

Двостороння угода між Афганістаном і США дозволить частині американського контингенту залишитися в Афганістані до 2024 року (основні сили будуть виведені до кінця 2014 року). Американським військовим будуть надані імунітет від місцевих законів і право входити на приватні території в надзвичайних ситуаціях. Також  договір передбачає багатомільярдну допомогу афганському уряду.