Фюле заявив, що Азаров бреше

Комісар ЄС Штефан Фюле спростував заяви Кабміну про те, що Україна і Євросоюз не домовилися про компенсації в разі підписання угоди про асоціацію

Фюле стверджує, що з Києва не надходили такі прохання, пише "Коммерсантъ-Украина".

"Наскільки я пам'ятаю, від України було тільки два запити. Перший стосується одного виробника специфічної сталі, де вже діють антидемпінгові заходи з боку ЄС. Був також запит про одного виробника продовольчої групи, який зіткнувся з претензіями Росії з приводу безпеки продукції (ймовірно, мова йде про компанії Roshen. - ред.)".

Комісар виключив можливість того, що дискусія по компенсаційному пакету проходила без його участі. "Це входить в сферу моєї відповідальності", - підкреслив він.

Фюле відреагував на відомості про те, що імплементація угоди про асоціацію дорого обійдеться Україні.

"В останні дні я чув різні суми, наприклад про те, що Україна вимагає суми близько $20 млрд., щоб адаптуватися до європейських стандартів. Це нонсенс! Я не визнаю такі цифри і не розумію, звідки вони взялися!" - заявив єврокомісар, відмовившись, втім, дати свою оцінку таких витрат.

У ЄС кажуть, що готові повернутися до діалогу, Київ також не виключає такої можливості, але неофіційно дипломати визнають, що шанси підписати угоди про асоціацію у Вільнюсі прирівнюються до нуля.

Нагадаємо, українські урядовці неодноразово заявляли, що однією з причин призупинення підготовки до підписання угоди про асоціацію з ЄС стало те, що підписання угоди не компенсує Україні збитків від втрати російського ринку.