Януковичу треба припинити душити бізнес, щоб компенсувати втрати від митної війни

Для конкурентоспроможності українського бізнесу на міжнародних ринках владі потрібно послабити репресії бізнесу та лобіювати інтереси України за кордоном

Таку думку Еспресо.TV повідомив експерт Українського інституту публічної політики Ільдар Газізулін.

“Потрібно наполягати на виконанні Росії, Казахстану і Білорусі умов правил СОТ. Також, українська влада може підписати європейську угоду про асоціацію для того щоб спростити доступ нашим експортерам на європейські ринки”, - вважає експерт.

Але проблема українських підприємств на зовнішніх ринках більше пов'язана з внутрішнім кліматом в Україні.

“Для цього влада повинна поліпшити бізнес-клімат. Якщо подивитися на міжнародні рейтинги ведення бізнесу в Україні, то головні проблеми це несприятлива податкова політика, як адміністрування так і високі ставки. Політика щодо захисту прав власності, рейдерство для малого та середнього бізнесу”, - зазначив Газізулін.

На думку експерта  владі потрібно не допомагати, а просто не заважати. У глобальних рішеннях від влади багато залежить, угода з ЄС та МС, які впливають на ситуацію.

"Ситуація більше залежить від того, наскільки наші компанії можуть конкурувати на зовнішніх ринках. Проблема в тому, що через кризу 2008 року інвестиційна динаміка особливо в промисловому секторі слабка. Після зростання до кризи на цих підприємствах застій, на відміну від сільського господарства, сектору послуг (у результаті Євро -2012)", - підсумував експерт.

Нагадаємо, за повідомленням Держстату український експорт в Росію обвалився на $4,2 млрд

Падіння почалося з другого кварталу 2012 року і триває вже шість кварталів поспіль.