Забужко вважає, що українці можуть тиснути і на Януковича, і на ЄС

Українська письменниця написала на своїй сторінці в “Фейсбуці”, що українці зараз демонструють свою політичну волю світу.

"Євромайдан" зараз - єдиний інструмент, яким Україна може змінити розстановку сил у трикутнику, де наразі тільки одна сторона - Кремль - на 100% твердо впевнена в тому, чого хоче, і "за ценой не постоит": інструмент тиску не тільки на Януковича, а й на ЄС. Що не вдалося Коксу і Кваснєвському - те під силу сотням тисяч українців, якщо вони в ці дні продемонструють світові політичну волю українського суспільства. Досі її не було ні видно, ні чути, і процес зводився до "візантійських торгів". А якщо зробити її видимою - тоді "против лома нет приема": так, як і в 2004-му було. (На жаль, поки що, за браком притомного політичного класу, ми можемо вигравати лише "масою"). Час прямого втручання, так. Прямого впливу на хід історії”, - написала Забужко. 

Нагадаємо, одразу після рішення уряду Миколи Азарова припинити підготовку до підписання угоди про асоціацію з ЄС на Майдан Незалежності вийшли обурені люди. 24 листопада на мітинг на підтримку євроінтеграції вийшло близько 100 тис. громадян. Наразі протести тривають, при цьому між протестувальниками та міліцією виникають бійки із застосуванням сльозогінного газу. Активну участь у акціях беруть студенти, які запланували провести 27 числа загальноукраїнський страйк.

Раніше художник та письменник Лесь Подерв'янський порівняв вибір, який стоїть перед українцями, з вибором між лайном та морозивом.