Арбузов дозволить США шпигувати за рахунками американців в Україні

Міністерство фінансів хоче дозволити американцям відстежувати рахунки своїх громадян в Україні, взамін влада зможе шпигувати за рахунками українців в США

Про це пише газета "Капитал".

Міністерство фінансів підготувало проект пропозицій щодо реалізації заходів для приєднання до американського закону про податкові вимоги відносно іноземних рахунків (FATCA). Документ декларує намір уряду приєднатися до закону FATCA на умовах обміну інформацією між податковими органами США та Міністерством доходів і зборів України .

Такий нормативно-правовий акт Мінфін розробив за дорученням першого віце-прем'єра Сергія Арбузова.

За умовами сторони зобов'язуються підписати двосторонній договір про взаємний обмін інформацією. Збирати дані для податкових органів США буде Міндоходов. Після імплементації відповідного договору Україна зможе отримувати інформацію від американської сторони про рахунки українських платників податків.Також влада зможе відстежити активи і банківські рахунки українців в Америці.

Невиконання законодавства США призведе до істотних ризиків для вітчизняних банків, у тому числі можливі санкції з боку Податкового управління США ( IRS ) і іноземних фінансових організацій. Також влада зможе відстежити активи і банківські рахунки українців в Америці.

Закон FATCA прийнятий в США в 2010 р. Його мета - протидіяти ухиленню від сплати податків. У країн, які вирішили до нього приєднатися, є дві можливості: або дозволити власникам банків повідомляти IRS інформацію, яка відноситься до банківської таємниці, або проводити обмін цими даними з керуванням через власні податкові органи.