Банки забиратимуть в українців крадені купюри

В українців примусово вилучатимуть мічені спеціальною фарбою банкноти, які раніше були викрадені з банків

Нацбанк вчора оприлюднив постанову, яка забороняє використання купюр, мічених спеціальним "антиграбіжницьким" розчином. Відтепер банки вилучатимуть їх у громадян будь-яким способом - за згодою або примусово, повідомляє газета "Вести".

Спецрозчин може потрапити на банкноту тільки одним способом - якщо вона перебувала в інкасаторському кейсі, який був викрадений у банку.

Сьогодні багато фінустанов для перевезення грошей використовують спеціальні кейси із вмонтованими в них тюбиками з хімічним розчином, який на вигляд нагадує фарбу. Проте розчин не можна видалити з купюр жодними хімічними реагентами. 

Банкіри рекомендують уважно придивлятись до купюр, щоб випадково не покласти до гаманця мічену банкноту, адже в магазинах її не прийматимуть, а в банку примусово вилучать. 

Більш лояльно банки ставитимуться до тих клієнтів, у яких буде виявлена купюра з написом "Хабар" - замість міченої банкноти клієнту видадуть справжню, але попросять надати паспортні дані, які передадуть до правоохоронних органів, щоб там з’ясували походження "корупційної" купюри. Банкіри пояснюють таке ставлення тим, що напис "Хабар" можна виявити лише за допомогою ультрафіолету, а тому через магазини ці гроші можуть потрапити в руки будь-якої людині.