Британці хочуть відгородитись від болгар та румунів

Британський прем'єр-міністр Девід Кемерон оголосив кампанію по боротьбі з "міграцією за соціальними виплатами"

Він запропонував, щоби мігранти з інших країн ЄС втратили можливість безстроково отримувати підтримку за рахунок платника податків.

Кемерон заявив, що британці глибоко стурбовані потенційним рівнем імміграції з Болгарії та Румунії.

Він також поставив під сумнів принцип свободи переміщення в межах ЄС. Британський прем'єр вважає, що це призвело до "масштабних міграцій населення", і що це право "не може бути безумовним", - повідомляє ВВС.

Він сказав, що після 2015 року консерватори, якщо їм вдасться прийти до влади без коаліції, можуть встановити обмеження на в'їзд до Британії мігрантів з нинішніх і майбутніх країн Євросоюзу.

Тимчасові правила, що обмежують приплив робітників з Румунії та Болгарії на британський ринок праці (чинні з 2007 року, коли ці дві країни вступили до ЄС), припинять діяти з нового року.

У своїй статті в Financial Times британський прем'єр заявляє, що попередній уряд лейбористів вчинив "величезну помилку", жодним чином не обмеживши в 2004 році в'їзд робочої сили з 10 країн, що приєдналися в тому році до ЄС.

Він оголосив про серію заходів, спрямованих на полегшення імміграційної навантаження на економіку та соціальні служби Британії. Зокрема, мігранти не матимуть права на допомогу протягом перших трьох місяців перебування в Британії, а наступні виплати з безробіття будуть припинені через півроку, якщо у отримувача не з'явиться " реального шансу" отримати роботу

Мігранти не зможуть негайно претендувати на допомогу в забезпеченні житлом. Вчетверо зростуть штрафи для роботодавців, що не виплачують гарантовану мінімальну зарплату

"Ми змінюємо правила з тим, щоб ніхто не міг приїхати в цю країну і очікувати, що негайно стане отримувати допомогу", - пише британський прем'єр.

Його підтримав і його заступник, ліберал-демократ Нік Клегг: " Інші країни ЄС вже мають подібні правила і розмірковують про введення нових . Безперешкодного доступу до соціальних виплат у всіх країнах Євросоюзу не існує".

Нинішній британський кабінет вже кілька років послідовно посилює імміграційні правила. Однак тіньовий міністр внутрішніх справ Іветт Купер заявила, що Кемерон "грає в доганялки", копіюючи пропозиції, висунуті консерваторами ще в березні.

Лідер націоналістичної Партії незалежності Сполученого Королівства Найджел Фередж у свою чергу вважає, що навіть пропонованих заходів недостатньо.

"Відповідно з цими пропозиціями 1 січня сюди може приїхати хтось з Румунії і через 12 тижнів отримати право на допомогу . Це не вкладається ні в які рамки", - заявив він.

За оцінками організації MigrationWatch UK, протягом найближчих п'яти років з Румунії та Болгарії до Британії щорічно будуть приїжджати 50 тисяч осіб. Болгарська посол у Британії, проте, вважає, що ця цифра буде набагато нижче - у районі 8 тисяч.