Єврокомісія офіційно рекомендувала відмінити візи для молдаван

Єврокомісія запропонувала Європарламенту і Європейській Раді скасувати візовий режим для Молдови

Відповідне звернення було зроблене сьогодні, повідомили у прес-службі МЗС Молдови

Ініціатива Єврокомісії передбачає скасування візового режиму для короткострокових поїздок громадян Молдови до країн Шенгенської зони. За словами комісара ЄС з внутрішніх справ Сесілії Мальмстрем, ця пропозиція заснована на тому, що Молдова "виконала всі цілі, поставлені в Плані дій щодо лібералізації візового режиму".

"Я дуже рада запропонувати скасування візового режиму для молдавських громадян. Я хотіла б привітати молдовську владу за їх зусилля по здійсненню реформ і за отримання значних результатів", - сказала Мальмстрем.

Вона також зауважила, що таке рішення сприятиме подальшому зміцненню контактів між людьми, а також співпраці між бізнесом і соціальними та культурними зв'язками між Молдовою та ЄС.

Як очікується, висновок Європпарламенту на дану ініціативу буде прийнято протягом мандата нинішнього скликання, тобто у першій половині 2014 року. Пропозицію буде обговорять і схвалять Європейський парламент та Рада ЄС. Комісія оцінить спільне рішення Європейського парламенту в період дії парламенту.

Нагадаємо, Україна також веде переговори з ЄС щодо лібералізації візового режиму, проте ще досі не виконала вимог першого етапу. Очікувалось, що про проходження Україною першого етапу буде проголошено на Вільнюському саміті. Проте, 21 листопада українська влада вирішила відмовитись від підписання угоди про асоціацію.