В Росії на підготовці до Олімпіади накрали на ЄВРО-2012

На підготовці до Олімпіади в Сочі вкрали більше $5 млрд

З 20 кредитів, виданих інвесторам зимової Олімпіади в Сочі, дев'ять потребують реструктуризації, пише російське видання "Ведомости".

Російська  держкорпорація видала кредитів на 240 млрд. рублів, обсяг проблемних становить 190 млрд. Збитки банку при цьому можуть досягти 175 млрд. рублів. Більшу частину цієї суми доведеться покрити з бюджету, оскільки розпорядження уряду дозволяє "Внешэкономбанку" не збільшувати резерви на втрати від даних позик.

Нагадаємо, Україна витратила на підготовку до футбольного Євро-2012  45 млрд грн. або $5,6 млрд.

Проекти, які кредитувала фінустанова, спочатку були на межі окупності, проте вже в ході будівництва вони почали дорожчати через додаткові вимоги Міжнародного олімпійського комітету. Зокрема, вартість будівництва комплексу "Роза Хутір" збільшилась на 14 млн. рублів.

Комерційні сподівання від новозбудованих об’єктів теж виявились завищеними. Адже після Олімпіади на ринок Сочі буде викинуто більше мільйона квадратних кілометрів житлової та комерційної нерухомості при майже нульовому попиті. 

У березні 2013 керівники найбільших компаній-інвесторів написали звернення до уряду, в якому просили податкових пільг та реструктуризації кредитів "Внешэкономбанка". 

Загальна вартість урядової програми підготовки Сочі до Олімпіади і розвитку міста як курорту зросла з в п'ять разів з 314 млрд. до 1,5 трильйона рублів. Перша цифра була встановлена до створення проектно-кошторисної документації. Крім того, в програму додавалися нові об’єкти.

Інвестори відмовилися вкладати власні кошти у будь-що, крім самих проектів. В результаті була запропонована схема кредитування з бюджету через Внешэкономбанк. Проте, Мінфін не заклав на ці цілі гроші при підготовці трирічного фінансового плану. 

Нагадаємо, зимові Олімпійські ігри 2014 року проводяться в російському місті Сочі. Олімпіада триватиме з 7 по 23 лютого.