Янукович образився на європейців через "Південний потік"

Президент Віктор Янукович, вважає, що Україна може припинити реалізацію Третього енергопакету Європейського союзу, який забороняє обє'днувати в рамках однієї компанії виробників і транзитерів енергоносії

Про це повідомляє Ліга.Бізнес.

"Україна має повне право зробити заяву про вихід з цього третього енергопакету, якщо не будуть враховуватися наші інтереси", - сказав Янукович.

Він обурився що, члени Енергетичного співтовариства беруть участь в реалізації проекту будівництва системи газопроводів "Південний потік" в обхід України.

"Це порушує інтереси України, а ми ж партнери. Чому ж ви порушуєте свої зобов'язання? Це пряме порушення третього енергетичного пакету ЄС", - підкреслив Янукович.

Слід відзначити, що проти реалізації Третього енергопакету категорично виступає Росія.

Він зазначив, що на поточний момент щорічні обсяги транзиту природного газу через українську газотранспортну систему впали до 70 млрд кубометрів, а якщо вони впадуть нижче 60 млрд кубометрів, виктористовувати ГТС нерентабельно.

"Нам потрібно постійно бути напоготові і не допускати, щоб хтось порушував наші інтереси", - сказав він.

Нагадаємо, протокол про приєднання України до договору про заснування Енергетичного співтовариства був підписаний 24 вересня 2010 року, за президентства Віктора Януковича.

У разі побудови “Підвенного потоку” Україна може втратити близько 30 млрд кубометрів транзиту газу.

У Сербії почалося будівництво сухопутної ділянки газопроводу "Південний потік", який повинен дозволити поставляти російський газ в Європу в обхід української території.