Газові фантазії Януковича загрожують втратою суверенітету

Ціна на російський газ в $300 може коштувати дуже дорого українській економіці і доведеться здати не тільки ГТС України

Таку думку Еспресо.TV повідомив директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич.

"Домовиться з Росією щодо ціни на газ завжди можна, питання на яких умовах. Чому Білорусія може купувати газ по $ 185-190, а Україна ні. Питання в компромісі, точніше ціні цього компромісу. З моєї точки зору найбільш реально, принаймні два роки тому було так, створення консорціуму в українській ГТС. Це найбільш компромісний варіант. Зараз вже очевидно, що Москва не піде на такий варіант, вона вимагатиме більш значних поступок з боку Києва", - вважає експерт.

На думку Марунича уряду Росії буде не достатньо консорціуму в ГТС, вона спробує глибше укорінитися в українську економіку і зробити її більш залежною від неї.

"Росія піде на консорціум, але разом з консорціумом доведеться йти на певні поступки. Скоріш за все вони будуть не у сфері енергетиці, а якісь можуть бути поступки з контролю над окремими підприємствами, можливо входження російського державного і приватного капіталу в окремі найбільш привабливі галузі промисловості", - повідомив Дмитро Марунич.

Щодо того, чи не вийде нова домовленість з Росією другими “Харьківськими угодами”, то на думку експерта вони були стратегічною помилкою Януковича і Азарова і дали тільки тимасове полегшення.

"Була можливість домовиться, тут певна помилка Азарова. Потрібно було піднімати питання про повноцінний перегляд контракту замість підписання таких "Харківських угод". Якщо вони дійсно цього хотіли, а не підписувати проміжний документ. Янукович і Азаров розраховували, що вони підуть на певні послаблення, а потім їм вдасться домовиться на нормальних умовах”, - заявив директор Інституту енергетичних досліджень.

Нагадаємо, Віктор Янукович вважає, що ціна на російський газ не повинна перевищувати $300 доларів за 1 тис. куб. м. "Середньоєвропейська ціна на газ повинна бути в межі $370. Мінус транспорт приблизно $ 70 для України. Ось, $ 300 повинна бути максимальна ціна для України за газ. Я говорю про ціну, яка повинна бути ринковою" , - сказав президент.