Молдова: Впродовж року – асоціація і безвізовий режим з ЄС

У Вільнюсі відбулося технічне парафування Угоди про асоціацію Молдови з Європейським Союзом

З молдавського боку підпис на кожній із понад 900 сторінок тексту поставила міністр закордонних справ і європейської інтеграції Наталія Герман, повідомили в четвер молдавські телеканали, що ведуть трансляцію із столиці Литви. А заступник міністра економіки Октавіан Калмик парафував ту частину угоди, яка торкається входження Республіки Молдова в Зону вільної торгівлі ЄС, повідомляє УНІАН.

Офіційна церемонія парафування відбудеться в п'ятницю, 29 листопада, коли свої підписи під документом поставлять прем'єр Молдови Юрій Лянке і Верховний представник ЄС у зовнішніх справах і політиці безпеки Кетрін Ештон.

Молдова і ЄС сподіваються підписати Угоду про асоціацію не пізніше осені 2014 року, при нинішньому мандаті Європарламенту і Єврокомісії.

У Кишиневі сподіваються, що в ці ж терміни буде прийнято рішення про лібералізацію візового режиму для молдавських громадян. Напередодні саміту у Вільнюсі Єврокомісія внесла таку пропозицію в Європарламент і Раду Євросоюзу.

"Комісія парламенту із зовнішньої політики надала мені право підписати угоду з ЄС", - заявила після церемонії журналістам Герман, додавши, що "текст угоди буде опублікований після ратифікації". "Я сподіваюся, що Молдова отримає безвізовий в'їзд до ЄС в першій половині майбутнього року", - сказала міністр.

Нагадаємо, що Україна парафувала угоду про євроасоціацію ще навесні 2012 року, однак напередодні самміту у Вільнюсі український уряд відмовився від підписання угоди, що викликало хвилю Євромайданів в Україні та в багатьох інших країнах світу. Як пояснив президент України Віктор Янукович, рішення відмовитись від підписання було прийнято через тиск Росії, яка категорично проти євроінтеграції України.