На Kickstarter зібрали гроші на захищену від стеження спецслужб пошту

Користувачі краудфандінгового сайту Kickstarter зібрали гроші на запуск нового сервісу електронної пошти, захищеного від стеження спецслужб

Повідомлення про це 28 листопада з'явилася на сторінці проекту. Всього на розробку пожертвували більше 212 тисяч доларів США, що на 16 тисяч більше мінімальної суми, встановленої на сайті Kickstarter розробниками сервісу. Всього проект підтримало майже три тисячі осіб. Середній розмір переказу склав близько 70 доларів.

Ідея створення захищеної від незаконного стеження спецслужб пошти належить американському програмісту і підприємцю Лейдару Левісону. Задуманий ним проект вже отримав назву Dark Mail («Темна пошта»). Його запуск намічений на другий квартал 2014 року.

Про проект Dark Mail вперше стало відомо в жовтні. Як повідомив Левісон, робота над новою поштою буде вестися ним спільно з командою стартапу Silent Circle, що спеціалізується на безпечній інтернет-комунікації. Проте, будь-яких технічних подробиць щодо того, як саме функціонуватиме захищена пошта, Левісон тоді не привів.

Dark Mail стане вже другим проектом Лейдара Левісона у сфері безпечного інтернет-листування. Раніше ним був створений сервіс електронної пошти під назвою Lavabit. На вимогу влади США Lavabit був закритий на початку серпня 2013 року. При цьому американськими правоохоронними органами було накладено заборону на поширення інформації про причини закриття пошти. Як передбачається, припинення роботи Lavabit пов'язано з тим, що сервісом користувався колишній співробітник Агентства національної безпеки США Едвард Сноуден. За даними ЗМІ, Сноуден використовував Lavabit для листування з правозахисниками.