У Путіна впав рубль

Курс російського рубля рекордно впав по відношенню до долара США та євро. Вчора бівалютний кошик коштував 38,49 рублів – це найнижчий показник з серпня 2009 року

Як повідомляють "Ведомости", долар подорожчав на 0,18 руб. та перевищів 33 руб., а євро – на 0,32 та перевищів 45 руб. Вже вшосте за листопад Центробанк Росії був змушений підняти границі бівалютного коридору на 0,05 руб. до 32,65-39,65 руб. при тому, що щоденно продає по $200 млн.

Експерт Ариел Чорний з Allianz Investments стверджує, що рубль дешевшає незважаючи на двомісячний максимум нафти – по $110 за барель  та дефіцит ліквідності.

Михайло Парасенко з Московського кредитного банку вважає  причиною падіння російської валюти великий попит на долари та євро. Керівник «БКС форекса» Павло Андреєв називає інші підстави – домовленості Ірану та США та внутрішня криза довіри, у тому числі на банківському ринку.

При тому головний економіст АФК «Система» Євген Надоршин стверджує, що падіння курсу рубля при стабільної ціні на нафту позитивно позначиться на бюджеті – виростуть рублеві прибутки від продажу сировини. 

Нагадаємо, що Еспрессо.TV повідомляло, що ціна на нафту може впасти до критичного для Росії рівня через появу на світовому ринку додаткових обсягів іранської нафти,   спад попиту на енергоносії в ЕС, та фінансові спекуляції.