Нові російські підводні човни стоятимуть у Криму незаконно

Редактор журналу Ukrainian Defense Review Антон Міхненко звертає увагу на те, що в гучних заявах російських ЗМІ про спуск на воду першого човна для Чорноморського Флоту слід розділяти дві новини

Експерт зазначив: "З першою, власне про те, що побудова певного бойового корабля вийшла на завершальну стадію, - все ясно. Питання щодо другої - про те, де цей корабель базуватиметься. Українська сторона ще не давала дозволу на збільшення чисельності підводних човнів у складі угруповання ЧФ РФ у Криму". 

Нагадаємо, петербурзьке кораблебудівне підприємство «Адміралтейські верфі» 28 листопада 2013 спустило на воду перший дизель-електричний підводний човен для Чорноморського флоту Росії - «Новоросійськ»

Ще два підводні човни цього ж проекту 636.3 «Варшав'янка» ─ «Ростов-на-Дону» та «Старий Оскол» ─ в даний час знаходяться на « Адміралтейських верфях» на різних стадіях будівництва.

«Новоросійськ» був закладений в серпні 2010 року. Раніше повідомлялося, що цей корабель може увійти до складу флоту протягом 2014 року. Будівництво «Ростова-на-Дону» ведеться з листопада 2011 року, а «Старого Оскола» ─ з серпня минулого року. Загалом до складу Чорноморського флоту Росії планується включити шість підводних човнів проекту «Варшав'янка». Останній такий корабель буде прийнятий до складу флоту в 2016 році, повідомляє Lenta.ru.

Програма будівництва підводних човнів проекту «Варшав'янка» покликана оновити корабельний склад Чорноморського флоту Росії. В даний час на флоті знаходяться два підводні човни: «Алроса» і «Святий князь Георгій» . Остання майже постійно перебуває в ремонті.

Нові та модернізовані старі підводні човни будуть базуватися як в Севастополі, так і в Новоросійську.

До складу Чорноморського флоту РФ входить 15 великих кораблів (1 крейсер. 2 великих протичовнових кораблі, 3 сторожових фрегати, 2 ракетних кораблі на повітряній подушці, 7 великих десантних кораблів), 2 дизельних підводних човни, 23 малих кораблі і катери (7 протичовнових кораблів, 2 ракетних кораблі, 6 ракетних катерів, 8 тральщиків).

За українсько-російською угодою від 1997 року Севастопольська база мала бути залишена російським флотом у 2017 році. Згідно з Угодою Януковича—Медвєдєва термін перебування флоту в Севастополі продовжено до 2042 року.