"Грузинські мрійники" натякають, що більше не претендують на Абхазію та Південну Осетію

Уряд Грузії узгодив перейменування міністерства з питань реінтеграції під керівництвом представника коаліції «Грузинська мрія» Пааті Закареішвілі

З початку 2014 офіційну назву замінять на «міністерство з питаннями примирення та громадянської рівноправності», повідомляє Lenta.ru

Таким чином, у назві відомства буде виключено згадку про претензії Грузії на повернення відколотих раніше регіонів Абхазії та Південної Осетії.

Остаточне рішення про зміну назви прийняли після того, як це питання вилучили з повноважень президента і передали у відання прем'єр-міністра. Перейменування відомства ініціювали після парламентських виборів 2012 року, за результатами яких до влади прийшла опозиційна коаліція «Грузинська мрія». Михайло Саакашвілі, який займав тоді посаду президента країни, відмовлявся затвердити це рішення.

Нагадаємо, саме при Саакашвілі в назві міністерства з'явився термін «реінтеграція», що мав на меті возз'єднання Грузії з відокремленими від неї територіями - Абхазією і Південною Осетією. Відомство було створено в 2008 році на базі міністерства з врегулювання конфліктів (а саме грузино-абхазького і грузино-осетинського ).

На президентських виборах у жовтні 2013 кандидату переміг кандидат від «Грузинської мрії» Георгій Маргвелашвілі, якого раніше звинувачували у підтримці російських інтересів, в тому числі й у зв'язку з ситуацією в Абхазії і Південній Осетії. У відповідь в «Грузинській мрії» заявляли, що претензії на ці території зберігаються в той же час однією з цілей оголошувалося поліпшення відносин з Росією.