ООН: Афганістан не здатен самостійно справитись з героїном

Афганістан не здатен самостійно справитися з проблемою виробництва наркотиків в своїй країні. Після розгрому режиму талібів виробництво опію-сирцю невпинно зростає

Проблему росту виробництва наркотиків констатував спецпредставник генсека ООН по Афганістану Ян Кубіш на Міжнародній неформальній зустрічі представників антинаркотичних структур країн регіону в Душанбе.

Він констатував, що "ситуація в Афганістані з виробництвом наркотиків залишається складною, більш того, третій рік поспіль спостерігається тенденція приросту виробництва опію сирцю" . За словами дипломата, це свідчить про те, що "міжнародне співтовариство поки з поставленим завданням не впоралося і потрібні більш ефективні заходи", - повідомляє Росбалт.

У зустрічі беруть участь керівники антинаркотичних структур Афганістану, Ірану, Пакистану, Киргизії, Казахстану, Таджикистану, Туркменії, Узбекистану, Китаю, США, Туреччини, а також представники Управління ООН з наркотиків і злочинності та ЄС.

Як повідомлялося, рівень виробництва опійного маку в Афганістані виріс цього року до рекордних показників - 5,5 тисяч тонн.

З цієї сировини можна зробити таку кількість героїну, яка перевершує спожиту кількість наркотиків на всій земній кулі.

Кількість вирощуваного маку наступного року, ймовірно, помітно зросте у зв'язку з тим, що з Афганістану буде виведено більшість військ НАТО.

Найбільша кількість опійного маку вирощується в провінції Гільменд, де зараз знаходяться британські війська.

Тут варто нагадати, що опійний мак на сьогодні – провідна стаття афганського „експорту”, і, за деякими даними, складає 45-70% ВВП Афганістану.

В Україні близько 350 тисяч споживачів ін’єкційних наркотиків, значна частина з яких вживає саме опіати. Який саме відсоток українських наркоманів вживає афганський героїн, а який - низькоякісний ацетильований опій, або "компот", виготовлений з продукції місцевих плантацій – невідомо, проте скорочення афганських плантацій, безумовно, помітно скоротило б споживання опіатів як в світі загалом, так і в Україні зокрема.