В Росії Twitter можуть оголосити поза законом

Сенатор РФ Руслан Гаттаров звинуватив сервіс мікроблогів Twitter в порушенні російських законів

Повідомлення про це 29 листопада з'явилося на офіційному сайті партії «Єдина Росія», членом якої є Гаттаров.

«Twitter - це компанія, яка порушує закони Російської Федерації. Якщо вона як і раніше буде ігнорувати листи уповноважених органів або Ради Федерації, нічим хорошим це не закінчиться», - заявив сенатор, підкресливши, що американська соціальна мережа „чомусь вважає”, що повинна підкорятися тільки американськими законам. У такому випадку, як зазначив чиновник, в майбутньому їй «краще працювати на своєму ринку».

Крім Twitter, критиці з боку Гаттарова були піддані також Apple і Facebook. При роботі з продуктами Apple Гаттаров рекомендував «не розкривати ніяких важливих даних». Facebook сенатор звинуватив у небажанні змінюватися і підлаштовуватися під російський ринок. На його думку, така позиція соцмережі пов'язана з тим, що Росія не є для неї пріоритетним напрямком розвитку, так як у країні її в цілому «задавила» соціальна мережа «ВКонтакте» - яку небезпідставно підозрюють в співпраці як з російськими спецслужбами, так і з кремлівськими політтехнологами.

Руслан Гаттаров займає в Раді Федерації посаду заступник голови комітету з конституційного законодавства. До цього Гаттаров очолював молодіжну організацію «Молода гвардія «Єдиної Росі ». Невдоволення роботою великих закордонних інтернет-сервісів сенатор висловлює вже не вперше. Раніше за його запитами численні перевірки Google, Facebook і Twitter вже проводили Федеральна податкова служба та Генеральна прокуратура. Чиновник звинувачував компанії в розголошенні конфіденційної інформації, ухиленні від податків і використанні нелегальних схем оплати реклами.