Західні ЗМІ про Україну: Наречена втекла з-під вінця

Західні ЗМІ зі зрозумілою стриманістю описують як євроінтеграційну політику української влади, так і участь президента Віктора Януковича у роботі Вільнюського самміту

«Наречена в останній тиждень відмінила одруження, прийнявши рішення жити далі з осоружним колишнім чоловіком, але в останню ніч таки вирішила прибути на урочистий сніданок, щоби ніяково попивати шампанське з друзями нареченого»- так описала позицію української влади стосовно євроінтеграції британська The Independent.

На думку британських журналістів, ймовірний поступ української євроінтеграції – якщо таке колись трапиться – матиме для британського бізнесу двоякі наслідки. З одного боку, розширення ринку – завше добре для торгівлі. З іншого – надзвичайно високий рівень корупції в Україні сильно ускладнює ведення бізнесу.

Присутність Януковича на саміті у Вільнюсі - без підписання договору – вказує, що він не хоче спалити за собою мости у стосунках з ЄС і залишити економічне майбутнє своєї країни виключно в руках Росії, констатує The Guardian.З посиланням на неназваного європейського дипломата видання повідомляє, що угода з Україною і справді залишається відкритою до підписання, але шанси на це впродовж минулого року будуть мінімальні.

Багато що у трикутнику Україна-Росія Євросоюз вирішує питання енергоносіїв, переконані журналісти Financial Times.

Брюссель запропонував новий газопровід з Словаччини, щоб послабити залежність України від російських поставок, але ця пропозиція, мабуть, виявилося недостатньою в порівнянні з російською приманкою, зазначає видання.

Значна частина енергетичної політики Європейського союзу впродовж останніх років була спрямована на подолання континентом енергетичної залежності від Росії, пише Financial Times.

На думку видання, досі ЄС на цьому терені великого прогресу не добився. Однак Брюссель вважає, що певні успіхи в ослабленні домінантної позиції Росії все ж досягнуті, пише Financial Times.

Новий трубопровід TAP, який доставлятиме неросійський газ з Каспійського регіону, отримав "зелене світло" після багаторічних суперечок, зазначає видання.

Крім того, Польща і Україна, намагаючись звільнитися від російського впливу, вже просунулися в розвитку власних ресурсів сланцевого газу.