Російські ЗМІ співчувають Майдану

Розгін і побиття мирних маніфестантів радикалізує протести, вважають російські журналісти

Автор "Новой Газеты" Ольга Мусафірова в статті "Украина — не Россия. Украина — Беларусь?" пише, що після фактичного провалу саміту Східного партнерства влада пообіцяла зберегти "європейський вектор" і одразу застосувала грубу силу проти мирної акції. Видання наголошує, що ніхто з учасників Майдану не чинив міліції фізичного спротиву. За деякими свідченнями серед побитих крові постраждалих було чимало випадкових перехожих, що не мали стосунку до акції. За роки незалежності це – перше масштабне кровопролиття, яке стало фіналом протистояння громадян і влади. Тепер опозиція починає активну підготовку до президентської кампанії 2015 року, оскільки підписувати угоду про асоціацію з Януковичем Європа наміру не має.


Журналіст російського Forbes Леонід Рагозін у статті "Кровавая елка: как Киев пережил разгон "евромайдана" пише, що увечері п’ятниці здавалося, що київський протест видохся. В день, коли зникла остання надія на те, що Віктор Янукович раптом підпише угоду з Європою, на Майдан Незалежності вийшла в кращому разі пара десятків тисяч осіб. Причому з виступів лідерів опозиції можна було зробити висновок, що спільного плану дій у них немає, і революція наразі скасовується. Проте розгін демонстрантів, зауважує видання, наводячи слова потерпілих учасників акцій, спричинився до радикалізації риторики опозиційних лідерів. Тим більше що офіційною причиною розгону влада назвала необхідність установлення новорічної ялинки. На неділю опозиція призначила велику демонстрацію, яка покаже, чи достатній рівень обурення для того, аби змести Януковича. В момент здачі матеріалу протестуючі на Майдані почали ламати металічні загорожі довкола новорічної ялинки, яку прозвали кривавою. 

Олег Базак із "Московского Комсомольца" у матеріалі "Майдан зверски зачистили" ставить питання, чи наказ про максимально жорсткий розгін Євромайдану віддавав сам Віктор Янукович. Зрештою, цей текст, як і вищезгадані, побудований виключно на коментарях учасників подій і цитатах лідерів опозиції. Газета слушно зауважує, що після сьогоднішнього безпрецедентно жорстокого побиття бійцями «Беркуту» кількох сотень людей, що лишалися на ніч на Майдані, в план проведення велелюдних акцій доведеться вносити корективи. Одне поза сумнівом: якщо Євромайдан досі був винятково позитивним – віднині народні протести буде спрямовано проти Януковича. Який не лише призупинив шлях країни до цивілізованої Європи, але й показав світу невгамовне прагнення до необмеженого терміну своїх президентських повноважень. І загальна тональність цієї статті разюче різниться із тональністю публікації цього ж видання, присвяченої Вільнюському саміту.

Олександр Гольц, підбиваючи підсумки тижня ("Этот тяжелый европейский выбор") у "Еженедельном Журнале", про нічні події на Майдані не згадує, але пише: "Свого часу Володимир Путін був вельми сповнений бажання побудувати все в Росії як у Німеччині. Підозрюю, що й пана Януковича відвідували подібні мрії. Тільки й той, і той швидко зметикували - верховенство закону означає дуже серйозне обмеження їхньої особистої влади."