Дубровський: 160 млрд євро - це маніпуляція

Українські економісти, які працюють в державних академічних установах і готували економічне обґрунтування наслідків підписання Асоціації України з Євросоюзом, вдались до маніпуляцій даними.

Про це в ефірі Еспресо.TV заявив старший економіст Case-Україна Володимир Дубровський.

За його підрахунками вірна оцінка затрат на порядок менша.

«Правильна цифра 6 млрд за 10 років, це взагалі не проблема для української економіки», - заявив вчений.

Проте, формальний академічний статус науковців які доводили, що асоціація буде коштувати Україні 160 млрд. євро зіграв свою роль.

«Це ж сказав академік, це звучить!», - обурився Дубровський.

Нагадаємо, експерти відзначали, що методика, за якою уряд нарахував 160 млрд євро на адаптацію економіки України до ЄС дуже схожа на українську систему відкатів.

Раніше, директор Інституту економіки та прогнозування НАНУ Валерій Геєць представив короткі розрахунки щодо прагнення отримати від Євросоюзу 160 млрд євро на модернізацію

Методика українських вчених звелася до того, що сума витрат за 22 роки була розділена на населення чотирьох країн і помножена на населення України.

Отриманий показник - 104,2 млрд євро - був збільшений до 156,3 млрд євро завдяки структурному фактору - станом соціальної інфраструктури та зношеності основних фондів.

В свою чергу, Віктор Янукович захотів 160 млрд євро від Євросоюзу для модернізації економіки України, а його товариш по партії Вячеслав Богуслаєв 1 трильйон.