Guardian: ЄС став символом надії для українців

Надія на майбутнє в ЄС, а також насильство спецпідрозділів спровокувало українців до радикальних акцій громадянського спротиву

«Не так вже й часто Євросоюз стає причиною заворушень. Ще рідше люди виходять на барикади на підтримку Брюсселя. Втомлений старий союз може бути і тягне вниз світову економіку, може бути і загруз у заходах жорсткої економії, і, можливо, не впевнений в самому собі. Але для сотень тисяч в основному молодих людей, які вийшли на вулиці Києва, ЄС вартий того, щоб за нього боротися», пише оглядач The Guardian Єен Трейнор.

Саме саміт лідерів ЄС, на думку британського оглядача, став іскрою, з якої зайнялося полум'я найбільшого з часів "Помаранчевої революції" вираження почуття національного розчарування українців.

«Київ затопило жовто -блакитним - а це кольори як ЄС, так і самої України .

"Чому? Тому що ті, хто вийшли на вулиці, переконані, що Україна упустила історичну можливість, коли після п'яти років переговорів президент Янукович відмовився підписати договір про асоціацію з ЄС, злякавшись Кремля», пише оглядач Guardian.

«Через 12 годин після саміту він направив спеціальні загони поліції розігнати мирних демонстрантів на одній з головних площ Києва. Але його рішення принесли рівно зворотний результат. Насильство з боку поліції обурило народ, і близько півмільйона людей вийшли на вулиці міста», - констатує The Guardian, підкреслюючи, що від вчорашнього дня мова йде не тільки про мибір політичного вектору, але й про подальшу долю самого Віктора Януковича.