Російські ЗМІ: Все жахливо, і йде до громадянської війни

Російські ЗМІ не надто багато уваги приділяють велетенському мирному мітингу, що відбувся вчора на Майдані Незалежності, натомість їх далеко більше зацікавила діяльність провокаторів біля АП

У розповіді про вчорашні події, "Российская газета" звертає увагу на присутність серед учасників протесту "агресивних молодиків, які були готові до бійки і хотіли її" . "Найбільші відчайдухи відбирали у бійців щити, інші завели бульдозер, щоб зламати лад правоохоронців. Як тільки натовп наближалася впритул до строю бійців, ті були змушені захищатися, щоб не опинитися під колесами захопленої техніки", - пише видання.

При тому журналісти «РГ» не втомлюються переконувати читачів у замовному характері протестних акцій.

«Хто ви й навіщо це робите?», - запитав кореспондент "РГ " у одного з «войовничих опозиціонерів». "Ми - обурені громадяни, - відповів бойовик. - За нами стоять люди, яким усе це набридло" . "А що ви за це отримаєте? ", - "Гроші! ", - крикнув співрозмовник і кинув черговий каменюку у що закрилися щитами омоновців», - ділиться враженнями від вчорашніх подій російський журналіст.

Російська «Независимая газета» також лякає читачів сценарієм громадянської війни в Україні. Головний аргумент – буцімто озброєні люди по обидві сторони барикад. Подібна розстановка сил, на думку журналістів, не виключає силового протистояння. Російські експерти, які висловлюються на сторінках видання, звинувачують у ситуації опозицію. «Не дарма кажуть - там, де два українці - три гетьмана. Це та проблема, через яку в регіоні ніколи не могли створити сильну державу» - цитує газета керівника фонду «Ефективна політика» Гліба Павловського.

Проте далеко не всі ЗМІ скочуються до подібної риторики. Газета "РБК daily" відзначає, що таких масштабних акцій протесту Україна не бачила з часів "помаранчевої революції" в 2004 році. Видання пише, що опозиція готова до серйозного протистояння з владою, підкреслюючи, що тема провокацій стане головною в інформаційній війні з обох сторін.

"Є підстави вважати, що ситуацію цілеспрямовано провокують певні люди. Наприклад, у київської міськадміністрації в натовпі було багато підозрілих молодих людей спортивної зовнішності з палицями, камінням та пакетами зі спиртним в руках. Самі опозиціонери розуміють, що серед них - провокатор", - наводить видання слова керівника Центру прикладних політичних досліджень " Пента " Володимира Фесенко.