Введення надзвичайного стану залежить тільки від Петра Симоненка

Президент України Віктор Янукович не має права самостійно ввести надзвичайний стан у країні. Для цього потрібне схвалення Верховної Ради

Про це Еспресо.TV заявив юрист Клим Братковський.

За його словами, відповідно до ст. 5 закону «Про правовий режим надзвичайного стану», надзвичайний стан в Україні або в окремих її місцевостях вводиться указом президента, який підлягає затвердженню Верховною Радою протягом двох днів з моменту звернення. 

Звернення президента розглядається Верховною Радою в невідкладному порядку. 

«Таким чином, президент може запровадити надзвичайний стан в Києві на підставі того, що виникають масові безпорядки, що супроводжуються насильством над громадянами, обмежують їхні права і свободи. Однак, якщо Рада не затвердить указ президента, він не набуде юридичної сили», - додав юрист. 

«Хоча деякі юристи можуть вказати на те, що закон «зобов'язує» це зробити Раду протягом двох днів, однак з приводу цього треба отримати роз'яснення Конституційного суду Україні, а їх немає», - зазначив Братківський.

Нагадаємо, що Партія регіонів має у Верховній Раді хитку більшість тільки в союзі з фракцією КПУ та позафракційними. Після кривавого розгону Майдану низка нардепів з фракції ПР заявила про свій намір залишити фракцію і створити нову більшість. Позафракційні займають вичікувальну позицію. Таким чином, введення надзвичайного стану залежить наразі від позиції фракції КПУ у Верховній Раді. Еспресо.TV. зв'язатися з Петром Симоненком, але він заявив, що, наразі, фракція знаходиться на нараді і відповість пізніше.