Якщо Янукович введе надзвичайний стан, то Азаров буде вічним прем'єром

В разі введення надзвичайного стану Кабмін не можна відправляти у відставку

У статті 11 Закону України "Про правовий режим надзвичайного стану" говорриться, що "у період надзвичайного стану не можуть бути відповідно припинені чи обмежені повноваження Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Верховної Ради Автономної Республіки Крим, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, міністерств, інших центральних і місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, а також судів, органів прокуратури України, органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, досудове розслідування".

Нагадаємо, що Президент України Віктор Янукович не має права самостійно ввести надзвичайний стан у країні. Для цього потрібне схвалення Верховної Ради

Про це Еспресо.TV заявив юрист Клим Братковський.

За його словами, відповідно до ст. 5 закону «Про правовий режим надзвичайного стану», надзвичайний стан в Україні або в окремих її місцевостях вводиться указом президента, який підлягає затвердженню Верховною Радою протягом двох днів з моменту звернення. 

Звернення президента розглядається Верховною Радою в невідкладному порядку. 

«Таким чином, президент може запровадити надзвичайний стан в Києві на підставі того, що виникають масові безпорядки, що супроводжуються насильством над громадянами, обмежують їхні права і свободи. Однак, якщо Рада не затвердить указ президента, він не набуде юридичної сили», - додав юрист. 

«Хоча деякі юристи можуть вказати на те, що закон «зобов'язує» це зробити Раду протягом двох днів, однак з приводу цього треба отримати роз'яснення Конституційного суду Україні, а їх немає», - зазначив Братківський.

Нагадаємо, що Партія регіонів має у Верховній Раді хитку більшість тільки в союзі з фракцією КПУ та позафракційними. Після кривавого розгону Майдану низка нардепів з фракції ПР заявила про свій намір залишити фракцію і створити нову більшість. Позафракційні займають вичікувальну позицію. Таким чином, введення надзвичайного стану залежить наразі від позиції фракції КПУ у Верховній Раді. Еспресо.TV. зв'язатися з Петром Симоненком, але він заявив, що, наразі, фракція знаходиться на нараді і відповість пізніше.