Забужко вважає, що Янукович готує "тихий переворот" за підказкою Москви

Українська письменниця Оксана Забужко розповіла своїм друзям та колегам, а також журналістам із Заходу про ситуацію в Україні, назвавши головних організаторів провокацій на київському Євромайдані

Про це письменниця написала на своїй сторінці у "Фейсбуці"

У своєму зверненні Забужко закликала "не бути сенсаційним і не так швидко поширювати чутки про "мітингу у Києві, який стає жорстоким".

"Майте на увазі, те, що відбувається в Україні в ці дні не що інше, як замах на "тихий переворот", який з великою ймовірністю координується з Москви, а його ініціатори - Клюєв, Медведчук, Захарченко та Кожара – привели в місто невідому кількість навчених банд для провокування зіткнень з міліцією", - зазначає письменниця.

"Це сценарій, який не переслідує нічого, окрім безпосереднього введення воєнного стану", - додала Забужко.

Звертаючись до "західних друзів", вона закликала їх "не бути піарниками цього сценарію" та "не готувати заздалегідь громадську думку у ваших країнах до гіршого".

В ніч на 30 листопада бійці "Беркуту" розігнали Євромайдан в Києві із застосуванням грубої сили проти мітингувальників. Жорстокість силовиків викликала хвилю обурення серед українців. Відео з записом розгону Євромайдану швидко облетіло більшість провідних світових ЗМІ.

Вчора в центр Києва вийшло декілька сотень тисяч людей на народне віче, викликане жорстоким побиттям учасників Євромайдану. Учасники мітингу оголосили загальноукраїнський страйк та організацію наметового містечка. Також мітингувальники захопили будівлю КМДА, Український дім, Дім профспілок, де створено Штаб національного порятунку.

В той же час група молодиків, яких пов’язують з відомим провокатором Дмитром Корчинським влаштувала сьогодні штурм Адміністрації президента, під час якого постраждали люди. Лідери опозиції відмежувалися від цих подій та заявили про виключно мирний характер акції. Мирно налаштовані мітингувальники відтіснили провокаторів і напруга на Банковій почала спадати.

В той же час, за даними російських ЗМІ, Віктор Янукович проводить нараду в Межигір'ї і планує ввести у країні надзвичайний стан.