Студенти вишів: від репресій до свободи

Журналісти Еспресо.TV опитали студентів найпрестижніших вишів про можливі утиски

До студеньских страйків адміністрація столичних вишів ставиться неоднозначно. Наприклад, ректорат Києво-Моглиняської академії підтримує  акції студентської непокори. Проте через таку позицію потерпає саме керівництво. Нагадаємо, минулої п’ятниці в університет без попереджень  завітала перевірка з Державної інспекції навчальних закладів.

Кардинально протилежна ситуація склалася в Національному медичному університеті імені О. Богомольця. Там за інформацією, яке отримали журналісти Еспресо.TV, на студентів-мітингувальників тисне адміністрація і погрожує утисками. Крім того, у неділю з’явилася інформація, що міністр освіти Дмитро Табачник збирається складати «чорні» списки студентів, які виходять на Майдан. 

Про атмосферу в у вишах столиці можна дізнатися з вуст самих студентів, яких опитали журналісти Еспресо TV:

Андрій  Гаврушкевич, голова профспілкового комітету студентів Київського національного університету КПІ: "Утисків до студентів, які страйкують, у виші нема. Адміністрація ставиться до цього процесу з розумінням. Наприклад, у неділю на Майдан вийшло біля 4 тис наших вихованців. А на чолі колони був ректор КПІ Михайло Згуровський". 

Мирон Гордійчук, один з координаторів Страйкому Київського національного університету ім. Т. Шевченка: "Позавчора ввечері в гуртожитках почали з’являтися дивні групи людей. Вони приходили з метою зібрати прізвища студентів, які не ночували у будівлі гуртожитку. Варто сказати велике спасибі адміністрації деяких гуртожитків, яка не видавали імена студентів-страйкарів. Хоча Євген Сулима, заступник міністра освіти, спростовував інформацію про «чорні» списки, але всі в нас знають, що вони існують".

Юлія, студентка Національного університету харчових технологій, яка не захотіла називати прізвище: "Минулого тижня адміністрація вишу запровадила спеціальну систему списків, куди вносились імена та прізвища студентів, які не були на парах. І якщо студент не приносив медичну довідку, йому зараховували це, як прогул. Навіть ходили чутки, що за це будуть відраховувати. Але після того, як ця інформація потрапила в ЗМІ, ситуація змінилася. І зараз адміністрація, можливо, й збирає дані про студентів, які ходять на мітинги, але це робиться тишком".  

Олег, студент Національного авіаційного університету, який не захотів називати прізвище: "Адміністрація вишу негативно ставиться до студентів, які бувають на Майдані. Ходять чутки, що інформація про них збирається і надалі в них будуть проблеми. Наприклад, їм не нарахують стипендію, а також можуть відрахувати".