"Йолку" розібрали на барикади

Новий рік Київ зустріне без ялинки

Частину каркасу «йолки» на Майдані Незалежності мітингувальники розібрали для укріплення барикад, її покриття використовували при будівництва барикад на Хрещатику, з хвої також спорудили лавки, курені, а один її великий шмат затягли навіть в будівлю КМДА, повідомляє газета "Сегодня"

За словами міністра культури Леоніда Новохатька, збір нової ялинки - дуже трудомістке заняття. "У нас була хороша новорічна ялинка. Але якщо її так пошкодили, цього не виправити. За один день це неможливо зробити", - поскаржився міністр.

За словами директора фірми, яка створювала ялинку минулого року, вони не візьмуться за відновлення дерева, оскільки вважають «йолку» проклятою.

«Це свято, а у цієї ялинки репутація така, що ... Як її вже не називали: і проклятою, і кривавою... Наша компанія ніколи не піде на те, щоб цю ялинку збирати. Навіть іншу, але на Майдані не будемо ставити. Якщо попросять, на альтернативній площі ми погодимося», - говорить представник фірми.

За його словами, часу на установку великий 35-метрової ялинки не вистачить, тому краще поставити маленьку - 18-метрову. Її можна встановити всього за пару днів. Він навіть запропонував альтернативні місця для установки: Михайлівська площа або площа Шевченка. 

Нагадаємо, в ніч на 30 листопада правоохоронці розігнали мирний мітинг на Майдані Незалежності з застосуванням грубою сили під приводом того, що комунальникам необхідно продовжувати будівництво ялинки. 

Під час мітингу 1 грудня, протестувальники захопили "йолку" як головний стратегічний об'єкт Януковича. На ній вивісили українські прапори та поставили під спорудою свою охорону.