В Італії відмовилися від закритих виборчих списків

Конституційний суд Італії визнав, що чинний закон про вибори суперечить Конституції країни

Судді угледіли два неконституційні аспекти в поточному виборчому законодавстві, повідомляє "РБК-Україна".

Закон про вибори не дає виборцям вибирати конкретного кандидата від партії (списки від партій є закритими). Крім того, суперечить положенню Конституції, згідно з яким партія (або коаліція), що перемогла, отримує додаткові місця в парламенті. Зараз закон гарантує 55% місць у нижній палаті парламенту (Палаті депутатів) коаліції, що перемогла.

Зміна закону не торкнеться легітимності вибраного парламенту - нинішні законодавці зможуть виконувати свої обов'язки до 2018 року, дострокових виборів до парламенту у зв'язку з рішенням суду не планується.

Нагадаємо, в італійському суспільстві виборче законодавство вже давно є об'єктом критики. Чинний уряд планував змінити закон про вибори в 2014 році.

В Україні також давно критикують закриті виборчі списки. Проте, попри пропозиції запровадити відкриті списки, перед останніми парламентськими виборами влада повернулася до попередньої системи, за якою половина депутатів Верховної Ради обирається за мажоритарною системою, інша половина - за закритими списками.