Рада Європи пропонує створити групу для перевірки бійні на Майдані

Генеральний секретар Ради Європи Торбйорн Ягланд запропонував міністру юстиції України Олені Лукаш створити групу для об'єктивного з'ясування подій на Майдані1 грудня

Ягланд у ході зустрічі 5 грудня 2013 з міністром юстиції Лукаш запропонував створити групу з трьох осіб: представника більшості, опозиції і представника Ради Європи, яка б розслідувала ситуацію, що склалася в Україні після подій 29 листопада та 1 грудня 2013, повідомляє прес-служба Мін’юсту.

Лукаш погодилася з доцільністю такої пропозицію і зазначила, що винних потрібно обов'язково покарати. "Міністерство юстиції захищає права та інтереси громадян, і я обіцяю, що так буде і надалі. Ми не є судовим чи правоохоронним органом, але все, що від нас залежить – будемо забезпечувати", - наголосила міністр.

В свою чергу Ягланд розповів Лукаш, що дуже стурбований фактом арештів мітингувальників. "Те, що я почув під час цих зустрічей, дуже турбує. Йдеться про низку подій, які відбулися на Майдані, в суді, йдеться також про попереднє утримання людей. Якщо це правда – те, що я почув, влада має втрутитись. Дуже важливо, щоб було проведено розслідування і знайдено правду. Якщо цього не буде зроблено - рану на тілі суспільства будуть використовувати різні політичні сили", - наголосив генсек.

Нагадаємо, 30 листопада близько 4 години ранку бійці "Беркута" жорстоко розігнали Евромайдан в Києві. Тисячі бійців спецпідрозділу штурмували кілька сотень студентів, які проводили мирну акцію на підтримку євроінтеграції України. Дії правоохоронців викликали обурення в громадян і зібрали ще більші акції протесту в Києві та інших містах держави. Заарештовано 9 мітингувальників, Генпрокуратура нарахувала 79 жертв кривавого розгону.