США продовжують розслідувати українське «піратство»

До лютого Україні дали час виправити ситуацію

Американське торгівельне представництво продовжило розслідування стосовно України як “пірата №1” до 28 лютого, повідомляє «Капитал».

Розпочате у травні цього року розслідування Штати планували завершити до листопада. Протягом цього часу Держслужба інтелектуальної власності повинна була вжити низку заходів. Зокрема, легалізувати програмне забезпечення у держорганах та вибрати уповноважену організацію, що збиратиме гроші з українських компаній на користь американських співаків та режисерів.

Проте жодної вимоги виконано не було, і держдепартамент США вже почав вирішувати, які ж санкції застосувати до України. Це могли бути й обмеження стосовно нашого експорту, і спеціальні ставки податку.

Натомість 6 грудня Держслужба оголосила новий тендер із легалізації програмного забезпечення. За даними сайту держзакупівель, йдеться про придбання за процедурою закупівлі в одного учасника більш як 68 тис. копій ОС Windows та понад 6 тис. комплектів Microsoft Office

“Зараз усе залежить від держави — український уряд повинен розпочати дієвий процес легалізації згідно з обіцянками, що були дані протягом цього року на найвищому рівні”, — вважає генеральний директор компанії “Майкрософт Україна” Дмитро Шимків.

Заявлена легалізація програмного забезпечення обійдеться державі у 100 млн. грн, з яких 80 % піде на програми Microsoft.