Фюле: Росії в перемовинах про асоціацію не буде

Україна і ЄС домовилися вести переговори щодо угоди про асоціацію без участі Росії

Про це заявив єврокомісар з розширення та політики сусідства Штефан Фюле після зустрічі з першим віце-прем'єром України Сергієм Арбузовим, передає ИТАР-ТАСС.

За його словами, Київ і ЄС "не обговорювали конкретні цифри компенсацій з боку ЄС за асоціацію". "Ми прагнемо вибудувати системний діалог, щоб зрозуміти, як саме можливо підтримати процес інтеграції та асоціації", – сказав він.

Цей виступ може слугувати індикатором процесів, які наразі відбуваються в українському керівництві. З одного боку, згода Києва на переговори саме у двосторонньому форматі може означати, що Брюсель і Вашингтон переконали його у недоцільності залучення до цього процесу Москви.

Водночас, це може бути черговою тактичною хитрістю з боку Банкової з метою затягування дипломатичної гри заради виграшу часу. Тим більше що зі слів Фюлє неясно, в якому вигляді існує ця домовленість. З іншого боку, "младореформатори", включаючи Сергія Арбузова, не підтримали скандального рішення уряду щодо скасування підготовки до асоціації. Тож нинішня заява може бути свідченням того, що невдовзі Банкова таки "здасть" Азарова, бо сумнівно, що Арбузов діяв на свій страх і ризик.

З огляду на це обіцянка Фюлє Києву, що мірою зближення з ЄС "європейська підтримка буде ставати все більшою і більшою", набуває нового звучання.

"Можу запевнити український народ: переговори продовжаться. Ми не змінюємо курс на євроінтеграцію України. Європа зі свого боку запевнила Україну, що процес євроінтеграції стане вигідним для України", – сказав у свою чергу Арбузов.

"Нам належить розглянути питання зовнішньої торгівлі, інвестицій, товарного обміну і багато інших тем", – підкреслив він, зазначивши, що двосторонні переговори ЄС і України щодо угоди про асоціацію завершаться в найкоротші терміни.

За словами Фюле, Україна повинна працювати тільки з МВФ над подоланням фінансової кризи. "Тільки МВФ може надати прозорі та оптимальні форми надання антикризової допомоги", – зазначив єврокомісар. Він особливо підкреслив, що ЄС має намір "розглянути можливості довести до максимуму можливу допомогу з боку МВФ", відмовившись говорити про конкретні цифри.

Нагадаємо, 21 листопада Кабмін офіційно припинив процес євроінтеграції з ЄС, поворотним пунктом якого мало стати підписання угоди про асоціацію України з Євросоюзом на саміті у Вільнюсі 28-29 листопада. В українському уряді також запропонували ЄС провести тристоронні переговори за участю ЄС, Росії та України. У Росії офіційно підтримали таку пропозицію.