Олег Покальчук: Янукович випестував кийками молодь, яка має нагоду проявити героїзм

Соціальний психолог Олег Покальчук висловився з приводу подій на Майдані

Соціальний психолог та літератор Олег Покальчук вважає, що Янукович своїми діями зробив сильніше опозицію. Про це він написав на своїй сторінці "Фейсбук".

«Віктор Федорович зробив неможливе. Вчорашньої ночі (коли штурмували Майдан, - ред.) він перетворив нуднуватих і незграбних лідерів найрізноманітніших опозиційних партій в сильних і мужніх людей, що здійснюють яскраві громадянські вчинки. Які вони б не були насправді, в цій ролі вони не просто відчули себе значніше, а нарешті відчули, чого саме хочуть від них люди. Не поводирства, а участі та прикладу», - написав Покальчук.

Зусиллями Януковича військові перестають слухати командирів. «Янукович пробудив сумнів у силовиках - я не буду писати про совість, я не в курсі, і я не ліберал. Але будь-який командир і навіть курсант, який вивчав ази тактики, зрозуміє, що, як мінімум - така швидкість мобілізації громадян, їх самовідданість, поправка на віковий, статевий та інший ценз говорить про те, що політруки і комісари їм нахабно брешуть про причини того, що відбувається», - вважає Покальчук.

«Президент створив і фактично випестував кийками і ніжно вигодував газом - не сотні і тисячі, а ціле покоління молодих людей, які отримали унікальну історичну можливість проявити героїзм, відвагу і самопожертву», - продовжує психолог.

За думкою літератора, церква теж змогла проявити себе. “Президент повернув людям повагу до Церкви, яка вже починала перетворюватися на збіговисько лицемірних хабарників, і тут якесь чудо повернуло справжніх пастирів в апостольські часи, і вони встали серед гнаних. Будь-який шторм колись проходить, на березі залишається сміття і погано пахнуть через деякий час водорості. Але досвід боротьби з хвилями вже не дінеться нікуди», - зазначив Покальчук.