Янукович за три роки зменшив свободу настільки ж, наскільки Путін - за десять

Показово брутальний розгін Євромайдану «беркутом» не був випадковим чи помилковим

Про це сказав в ефірі "Голосу Америки" колишній радник Путіна, економіст Андрій Ілларіонов. Він вважає це перевіркою реакції суспільства - чи можна це використовувати в подальшому, в яких масштабах і на скільки при цьому можна залишатись безкарним.

Ілларіонов припускає, що основні події вже відбулися. І тепер, виходячи з досвіду Білорусі та Росії, українській опозиції важливо не допустити розкручування репресій.

Адже за перші три роки свого президенства Янукович радикально зменшив обсяг політичних і громадянських свобод, які мали українці. "Згідно з рейтингом Freedom House, за ці три роки Україна втратила 16 пунктів. Аналогічне зниження в Росії на 16 пунктів було зроблено Путіним протягом не трьох, а 10 років. Це показує, на скільки радикально підійшов Янукович до здійснення Путінського плану пригнічення політичних прав і громадянських свобод в Україні", - каже Ілларіонов.

За його словами, українське суспільство побачило інструментарій влади – «тітушки», «Беркут», провокації, незаконні арешти, які могли б стати несподіваними у 2015 році та вирішити результат наступних виборів. "Тепер українська опозиція чітко знає, з яким опонентом має справу, та може шукати шляхи протистояння", - вважає колишній радник Путіна.