За рішенням Путіна в Росії «зачищають» банки

Банк Росії з 13 грудня відкликав ліцензію на проведення банківських операцій у московських Інвестбанку і Банку проектного фінансування, а також у Смоленського банку

У прес -релізі, поширеному регулятором, зазначено, що в останні два дні Інвестбанк зазнавав труднощів з виконанням зобов'язань, повідомляє ВВС.

"Головною причиною цього є незадовільна якість активів, які не формували достатній грошовий потік", - йдеться в повідомленні.

БПФ, за даними Банку Росії, втратив ліквідність через низьку якість активів в силу високоризикованої кредитної політики.

Наприкінці листопада структурні підрозділи БПФ фактично припинили свою діяльність. Крім того, в заяві ЦБ говориться, що банк був залучений у проведення сумнівних операцій.

Смоленський банк також не забезпечував виконання зобов'язань перед кредиторами та вкладниками . " Одночасно банком здійснювалися угоди, спрямовані на виведення активів", - повідомляє регулятор.

Крім того, за даними ЦБ, всі три банки надавали регулятору недостовірну звітність .

У четвер в щорічному посланні Федеральним Cобрание президент Росії Володимир Путін запропонував ввести кримінальну відповідальність керівників банків за надання неправдивих даних.

"Для з'ясування реального стану банків та інших фінансових організацій потрібно ввести кримінальну відповідальність їх керівників . Потрібно позбавити фінансову систему від так званих пралень, де відмивають гроші", - заявив Путін.

Цієї осені Центробанк РФ під керівництвом Ельвіри Набіулліної позбавив ліцензії більше десятка кредитних установ .

При цьому за першу половину року ліцензії були відкликані лише у трьох банків .

Помітним випадком стало відкликання наприкінці вересня ліцензії у банку "Пушкіно" , страхові виплати вкладникам якого російське державне Агентство по страхуванню внесків оцінило в 20 млрд. рублів.

Місяць по тому Центробанк за "сумнівні операції" позбавив ліцензії один з найбільших банків "Майстер-банк" . Близько трьох мільйонів його вкладників отримають страхові виплати розміром 30 млрд. рублів.