Україна отримає збитки внаслідок дій Росії, а не «через вибір європейського шляху»

Потрібно говорити відверто – втрати виникають не «внаслідок підписання Угоди про асоціацію з ЄС», а через дії іншої держави, вважає міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус

Він переконаний, що Угода про Асоціацію відповідає інтересам України і не містить жодних збитків.

«Український уряд продовжує говорити, що готовий до підписання Угоди про асоціацію. Однак найбільша неправда – що Україні потрібно компенсувати збитки через цю угоду. В угоді немає ніяких збитків», - заявив він в інтерв’ю «Українській правді».

На уточнююче запитання про втрати у торгівлі з Росією дипломат поцікавився, хто ж придумав ці втрати.

«Давайте так і говорити! І не будемо стверджувати, що збитки отримано «через підписання Угоди про асоціацію». Якщо збитки виникають внаслідок дій якоїсь іншої країни, то давайте говорити, що це так. Ось де причина, а не «через вибір європейського шляху». Тоді як Україна говорить, що «внаслідок вибору європейського шляху нам потрібна компенсація». Подумайте, де тут логіка?», - сказав Лінкявічус.

З приводу пошуку компенсаторів на випадок блокування Росією українського експорту, литовський міністр зазначив: «Давайте подумаємо – хтось щось робить, а Євросоюз повинен за це платити?».

Очільника МЗС Литви також насторожують слова президента Януковича – що в нинішньому вигляді Угоду про асоціацію підписувати не можна. «Звісно, якщо ми хочемо залищитись там, де зараз знаходимось – це також вибір, але це не стратегія. Але якщо вибір на користь модернізації, конкуренції, то потрібно, щоб країна вийшла на ринки Євросоюзу. Зараз ці ринки повертаються спиною, тобто, падає довіра до України. Не лише довіра людей, але й - цього не можна приховати - довіра ЄС, довіра партнерів», - попереджає Лінкявічус.